Мека мебел - разтегателни дивани

Решили сте да си купите мека мебел и пред Вас изниква въпросът " Да има ли разтягане или не? ". Разбира се разтегателния механизъм никога не е излишен, но преди да изберете начина на разтягане трябва да се замилите колко често ще се ползва. Вече все повече хора решават вместо спалня или легло да си купят разтегателен диван за ежедневна употреба. Причината основно е в недостига на пространство в домовете ни. За други пък разтягането е необходимо само при посещение на гости от далеч, които остават за една или две вечери, тук обаче се появява и другия въпрос "Колко често посрещате такива гости?"


Сега ще разгледаме няколко вида разтегателни механизми :
Подматрак : Един от най-добрите механизми. Лесно се разтяга и лесно се прибира, повърхността за спане е твърда и не увисва, прост механизъм на практика почти няма какво да му се счупи. Основен недостатък е, че мебелите с такъв механизъм са дълги, тъй като дължината на мебелите е дължината за спане, а ширината за спане е равна на два пъти дълбочината за сядане. Или с две думи повечето са с площ за спане около 120/190 см. Обикновено такъв тип механизъм се поставя на кухненски и холови ъгли и дори в повечето случаи неразтегателната част е ракла, което е много удобно. Такъв тип разтягане е удобно както за всекидневна употреба, така и за гости.



Тройно разгъваем механизъм. Този механизъм е изключително неподходящ за всекидневна упортеба. Трудно се разпъва, също така и трудно се прибира. Удобството за спане зависи от самия механизъм. Той може да бъде:

-ламелен - на металната рамка са наредени ламели. Най-скъпия вариант, но и най-препоръчителния, защото се осигурява твърда повърхност за спане.

-комбиниран - на металната рамка е закрепено платно спружини, но на местата където обикновено човешкото тяло натежава най-много е подсилено с ламели.

-пружинен - изключително НЕ препоръчителен вариант, дори само за гости. Като легне човек тялото му увисва. Този механисъм е познат още от едновремешните меки мебели и за всичките тези години не се е изменил.
Тези два типа механизми, обикновено се предлагат като добавка и са най-разпространени. Има други варианти, които са много, но за тях ще разкажа по-малко подробно. Ако търсите диван са спане по магазините се продават такива, които са специално за спане, тяхното разтягане обикновено е на принципа : издърпва се седалката и облегалката пада. Друг вариант на диван за спане е с така нареченият "клик-клак" механизъм : повдига се седалката докато се чуе едно изщракване и после се дърпа докато облегалката падне назад. Този механизъм е удобен от тази гледна точка, че може дивана да е с двойна облегалка и така от едно мъничко диванче 140 например (с подлакътници) да се получи легло 120/190.
Разбира се сигурно има още много механизми за спане, но това са най-разпространените и се надявам да съм Ви помогнала.

Няма коментари: