Как да направим кухнята си по-безопасна?

Сигурността е сред основните приоритети, когато става дума за проектирането на Вашата нова кухня . За изграждането на това помещение важат много повече правила, отколкото при всяка друга стая и това е поради честите инциденти, които неволно се случват там. С помощта на doityourself.com подготвихме няколко практически съвета за проектиране на по-безопасна кухня:


1. Използвайте подходяща светлина

Добрата естествена светлина, комбинирана с подходящи осветителни тела, които да осветяват най-важните части от кухнята, ще намалят значително опасността от нараняване при приготвянето на ястията за семейството или приятелите. Важно е да се отбележи, че светлината не трябва да се отразява или да прави сянка върху повърхностите.


2. Използвайте подови настилки, които не се хлъзгат

Падането с горещо ястие или остър нож в ръка може да доведе до тежки последствия. Неплъзгащите се материи като матови дървени повърхности, здрав винил или слабо гланцирани керамични плочки ще свършат чудесна работа в този случай. Ако решите да използвате плочки, хубаво ще е да подберете сменяема пътека, чиято долна част не се хлъзга и да я поставите около местата, които непрекъснато биват мокрени.


3. Дръжте пожарогасител наблизо

Препоръчително е да поставите малък пожарогасител на видно място, близо до изхода на помещението и по-далеч от кухненските уреди. Той трябва да се намира на поне 40 см височина от земята, но не по-високо от 1,20 м от нея.


4. Пазете ключове, контакти и светлинни източници далеч от вода

Всяка електрическа букса трябва да бъде заземена и защитена с прекъсвачи по веригата, които да спират осветлението автоматично при проблем с електричеството или при наличието на влага. В тази връзка се препоръчва електрическите ключове да се намират на минимум 40 см. от пода.


5. Помислете за „Lock Out” опции

Много от днешните уреди , главно готварски печки и съдомиални машини, могат да се заключват, така че да не позволяват на други да ги използват, докато вас Ви няма. Това може да се постигне със специално покритие или с т.нar. lock-out система.


6. Регулирайте температурата на водата и останалите уреди

Инсталирайте си кранчета с приспособление, което предпазва от опарване и не допуска температурата на водата да стигне до прекалено високи градуси или си купете регулиращи налягането вентили, които да уравновесяват топлата и студена вода.


7. Снабдете се с безопасна готварска печка

Избегнете непрекъснатите опарвания с гореща пара като си вземете печка с хубави горелки. Не се препоръчват уредите, чийто средства за управление се намират на трудно достъпни места. Те трябва да бъдат отстрани или отпред.


8. Използвайте пространството правилно

Помислете за това, как цялото семейство нахлува изведнъж в кухнята и трябва да се погрижите за това, никой да не попречи на задачите Ви, заемайки цялото свободно пространство. Погрижете се кухненските уреди да са разположени симетрично, на достатъчно голямо разстояние от земята и един от друг. Поставете всичко излишно по шкафовете, а останалото подредете така, че да заема възможно най-малко място. Не на последно място са и острите ръбове на плотовете. При организирането на пространството в кухнята се погрижете да се снабдите с обзавеждане със заоблени кантове и ъгли.

източник: http://www.sgrada.com/

Няма коментари: