Идеи за офиса - спестете си неприятни последствия при работа с компютър

Всекидневната работа пред компютър крие рискове за здравето, категорични са експерти. За да се предпазите от някои неприятни последствия от това не е необходимо да напускате работа. Просто трябва да бъдете по- взискателни към работното си място и да спазвате някои правила за ползване на компютъра:
1. Ако работите в помещение с много компютри е добре да поставите монитора в ъгъла, до страничните стени. Според хигиенните норми, за да се предпазите от излъчването на съседа, разстоянието между компютрите трябва да е не по- малко от половин метър. Поставянето на зелени растения около работното място също действа добре на очите.
2. При 85% от работещите на компютър повече от 2 г. се появяват остеохондрозни симптоми, сочи статистиката. Скованата поза действа пагубно на гръбначния стълб. Можете да се предпазите, като водите активен начин на живот. Не е задължително всеки ден да преодолявате маратонски дистанции. Трябва обаче да прекарвате поне един- два часа на ден на чист въздух. Всекидневните разходки пеша са залог за здравето на гръбначния стълб.
3. Правилно организирайте работното си място. Височината на стола да съответства на дължината на пищялите: така стъпалата с цялата си повърхност „лягат” на пода. Максималната дълбочина на седалката да е 2/3 от дължината на бедрата. Гърбът трябва да се държи изправен. Старайте се целият да е опрян на облегалката.
4. Не бива да оставате дълго в една поза. На всеки 15-20 минути правете упражнения- станете и седнете на стола няколко пъти или променете положението на краката.
5. Не стойте близо до екрана. Разстоянието от 15- инчов монитор до очите не бива да е по- малко от 60-70 см.
6. Не бива да работите на максимална яркост и контраст.
7. Използвайте компютърни очила или стъкла със специално покритие, което намалява контраста на изображението. Те снижават умората на очните мускули и подобряват акомодацията на зениците.



http://www.tvoiatdom.com/

Няма коментари: