Какви уреди да избера ?

Първото и най-важно нещо при планирането на кухненско обзавеждане са уредите. Трябва да решите какви уреди ще има в кухнята, за да знаете с какво трябва да се съобразявате, особено ако помещението е малко.
- Фурната - добре е да бъде монтирана на високо, така е по-удобна за ползване, а и печелите още един шкаф.
  • Не е хубаво фурната да е до хладилника : не е вярно сегашните уреди за вграждане са направени така, че горещия въздух отива в пространството зад шкафовете, освен това страниците на шкафа в който са вградени допълнително изолират. Разбира се хубаво е да са на отделни контакти, а не на един двоен, защото много ще го натоварват.
  • Ако фурната е на високо и работя до нея ще ми грее : зависи от фурната, но сега много от моделите имат функция студена врата, т.е. дори и фурната да работи вратата не пари и не грее. Освен това, когато фурната е монтирана във висок шкаф въздухът от нея вентилира само зад този шкаф понеже високите шкафове се правят със страници до стената.
- Котлоните - тук вече разнообразието е голямо и всичко опира до въпрос на личен избор. Ако средствата ви позволяват то определено за предпочитане е индукционен котлон (на снимката)
  • индукционните котлони са студени на пипане и изсипаната върху тях храна никога няма да загори, но цената им е сравнително висока, а и за тях трябват специални съдове, които също са много скъпи. За сметка на това обаче са изключително безопасни, а и лесни за поддържане.
  • стъклокерамичен плот - изглежда добре, икономичен е, бързо загрява, но и трябва да се пази. Ако решите да си вземете такъв котлон то е добре да знаете, че ако изсипете захар върху работещ нагревател стъклото ще стане на шупли, а ако поставите алуминиево фолио върху работещ нагревател стъклото ще се сцепи.
  • газов котлон -могат да се включат както към газова бутилка, така и към газова мрежа. Предимства на газта са, че загрява веднага и развива висока температура, също така е и икономична, недостатък е малкото регулиране на температурата.
  • електрически котлони - евтини са.


Следва продължение - тема за хладинници и съдомиялни

Няма коментари: